Klik op de foto's om in te schrijven of schrijf in via nascholing.be
Opleiding coach taalrijk lesgeven op school
per scholengemeenschap/ regio
Drie sessies om de coaches taalrijk lesgeven mee te geven wat taalrijk lesgeven kan zijn, hoe scholen dit schoolbreed en planmatig kunnen aanpakken en implementeren, hoe je leraren coachend begeleidt naar taalrijker lesgeven door kansen tot interactie en taalsteun te bieden aan taalzwakke of anderstalige leerlingen.
Aanvangsbegeleiding startende leraren Nederlands - OKAN
13 oktober 2021 en 19 januari 2022 van 14 tot 17 uur in Assebroek
We komen samen met alle leraren die voor het eerst Nederlands geven in secundair of in OKAN. We schetsen wat de begeleidingsdienst voor jullie kan betekenen als ondersteuning zowel op vakinhoudelijk als op pedagogisch-didactisch vlak. Jullie leren elkaars bezorgdheden en successen kennen en krijgen handvatten voor de eerste maanden. Tijdens het terugkommoment in januari gaan de vakbegeleiders in op jullie specifieke vragen. Daarna voorzien we verdere individuele begeleiding van elke startende leraar Nederlands op maat.
Koptekst 1
Zuurstof voor Nederlands
voor vakcoördinatoren/ vervangend leraar Nederlands
We komen drie keer per jaar samen met de vakcoördinatoren Nederlands van West-Vlaanderen om ervaringen met elkaar te delen, van elkaar te leren, elkaar te inspireren en elkaar in onze job te versterken.
We doen dat telkens vanuit een focus rond vakdidactiek en een focus rond de werking van de vakgroep. De eerste focus dit schooljaar zal zijn: zelfregulerend leren stimuleren bij onze leerlingen (vakdidactiek) + delend leren binnen de vakgroep (vakgroepwerking) De focus in sessie 2 en 3 bepalen we samen tijdens sessie 1.
Zuurstof voor Nederlands modernisering 2de graad
We vormen een delend en lerend netwerk rond het nieuwe leerplan van de tweede graad. We gaan in op jullie leervragen en bezorgdheden, maar willen elkaar evengoed inspireren, versterken en delen met elkaar hoe we de modernisering voor Nederlands in onze school aanpakken. Sommigen willen ook graag samen materiaal ontwikkelen rond de leerplandoelen die nieuw zijn. We zetten op jullie vraag alvast evaluatie, didactische suggesties rond woordenschat en integratie van ict- en funderend leerplan op het programma.
​
​
Zuurstof voor lezen en schrijven in 1b
Dit is een delend en lerend netwerk waarin we kennismaken met wetenschappelijke inzichten en praktijkvoorbeelden rond wat werkt in lees- en schrijfonderwijs voor taalzwakke leerlingen. We werken samen met collega’s een planmatige en procesgerichte aanpak uit in een actieplan van lees- en schrijfvaardigheid binnen de lessen Nederlands + transfer naar de andere vakken. We zoeken naar mogelijkheden om onze meest taalzwakke leerlingen nog beter te ondersteunen en om onze taalsterkere leerlingen verder uit te dagen. Daarna volgt op aanvraag verdere ondersteuning op maat van je school door de begeleider.
​
-
Woensdag 6 oktober 2021 van 9.00 tot 11.30 uur
-
Woensdag 8 december 2021 van 13.30 tot 15.30 uur (online)
-
Woensdag 19 januari 2021 van 9.00 tot 11.30 uur
-
Dinsdag 22 februari 2021 van 9.30 tot 16.00 uur (hele dag)
​
Netwerk vervolgschoolcoaches OKAN
​
Bij dit intussen stevige netwerk kunnen zowel startende als gevorderde vervolgschoolcoaches aansluiten om over de grenzen van de OKAN-scholen in West-Vlaanderen heen samen na te denken over eigen en andermans casussen, te leren hoe je de leraren met wie je samenwerkt kunt coachen rond hun leervragen, om te delen wat we ontwikkelen en om samen materiaal te ontwikkelen om onze leerlingen nog beter te ondersteunen tijdens hun eerste stappen in de vervolgscholen (bijv. groeiportfolio).
​
Dag van de taalbeleidscoördinator
​
Netwerkdag voor alle taalbeleidscoördinatoren rond het thema leesbegrip en schrijfvaardigheid stimuleren over alle vakken heen.
Tijdens deze netwerkdag blikken we in de voormiddag terug op ons eigen taalbeleid op school, we delen mooie praktijkvoorbeelden en reflecteren over ons eigen taalbeleid en dat van andere scholen. In de namiddag gaan we na hoe we nog meer actie kunnen ondernemen in onze scholen om lees- en schrijfvaardigheid vakoverstijgend te stimuleren en te ondersteunen bij leerlingen die (de Nederlandse) taal als struikelblok ervaren.
​
Dinsdag 11 januari, hele dag met broodje en koffie, 12 euro
​
​
​​