top of page

Alle collega's meekrijgen? Soms helpt het om aan je expertengroep bij elke actie die je wilt uitrollen één vakgroep uit te nodigen om jullie te helpen. Zo creëer je betrokkenheid vanuit alle vakken. Wie eens met jullie meegedacht heeft, zal ook bij de volgende initiatieven meer interesse tonen.

beleid.png
Een taalbeleid voeren

Taal stimuleren, taalzwakke leerlingen ondersteunen en de taalvaardigheid van alle leerlingen op school vergroten, vraagt een planmatige, doelgerichte en strategische aanpak. Een school brengt de taalvaardigheid van haar leerlingen in kaart, weet welke problematieken en sterktes op het vlak van taal bij de leerlingen in hun school aanwezig zijn. Ze hebben een expertisegroep die zich engageert om het taalbeleid op school ter harte te nemen.

De experten, niet enkel taalleraren, blijven op de hoogte, lezen zich in en volgen vormingen om zo de leiding van de school bij te staan om doelgericht en planmatig in te zetten op taalrijk lesgeven. Ze stimuleren alle collega's om taalbewust met de leraren aan de slag te gaan en bieden de nodige ondersteuning en ook sturing daarvoor. Het spreekt voor zich dat taalbeleid een vaste rubriek is op de algemene vergadering en we in de klassenraden altijd ruimte voorzien om de taalvorderingen - of problemen van sommige leerlingen te bespreken. 


Scholen organiseren een verplichte taalscreening voor leerlingen die in secundair onderwijs instromen, leraren Nederlands en vakleraren verzamelen info over de leerlingen bij de start op het vlak van taalvaardigheid. Op basis van de beginsituatieanalyse bepalen we doelen op leraar-, school- en leerlingniveau. Samen met het hele team ontwerpen we acties om die doelen gezamenlijk te bereiken. Die acties kunnen jullie opnemen in een taalbeleidsplan dat door alle leden van het schoolteam gedragen EN UITGEVOERD wordt. Schoolbreed inzetten op taalrijk lesgeven, kan voor veel leerlingen het verschil maken op het vlak van studiesucces, nu en in de verdere toekomst. 

Inspiratie nodig? Bekijk de CTO-site rond taalbeleid of de publicatie van UA rond taalintegratietrajecten.

Afbeelding1.png
Klaslokaal op basisschool

Leraar in de klas

Kies er bewust voor om het plan van de experten taalbeleid bij jou op school actief uit te voeren. Besef dat je als deel van een groep collega's een belangrijk verschil kunt maken, want 'samen sporen, zet meer in beweging'. Je kunt ook voor jezelf nagaan voor welke leerlingen je als leraar nog taalbewuster aan de slag wilt gaan. Misschien voel je je zelfs geroepen om je aan te sluiten bij de expertengroep taalbeleid? 

Hulp bij groepsprojecten

Co-teacher of ondersteuner in de klas

Je kunt ervoor kiezen om heel betrokken de leraar in de klas te helpen om de taalbeleidsacties uit te voeren tot op de klasvloer. Wissel tips uit rond taalgericht lesgeven, wissel uit waar de leerlingen die je aan het werk zag op het vlak van taal tegenaan lopen, bedenk samen met de collega oplossingen daarvoor. Het kan interessant zijn om je als ondersteuner/ vervolgschoolcoach aan te sluiten bij de expertengroep taalbeleid van een van je scholen.

Bijles sessie

Individuele ondersteuning

Als je merkt dat je leerling systematisch op bepaalde taalproblemen stuit, laat dat dan weten aan de leraar en misschien zelfs ook aan de expertengroep op school. Op die manier kunnen ze die problemen meenemen bij het bedenken van een plan van aanpak.  Het kan interessant zijn om je als ondersteuner/ vervolgschoolcoach aan te sluiten bij de expertengroep taalbeleid van een van je scholen.

bottom of page