top of page
Interculturaliteit als troef

Culturele verschillen kunnen afstand creëren, vervreemding en zelfs onbegrip. Als we die verschillen echter vanuit een positieve hoek benaderen,  werken ze eerder verrijkend en verbindend. Ze zorgen er zelfs voor dat je aspecten van je eigen cultuur gaat (her)ontdekken. Ook de integratie van anderstaligen wordt bevorderd door de kennis van elkaars cultuur. 

​

Je kunt met verschillende werkvormen inzetten op interculturaliteit. De meeste daarvan komen uit het basis- en het volwassenenonderwijs, maar ze zijn goed te transfereren naar het secundair onderwijs. 

Op deze pagina vind je enkele voorbeelden die tonen hoe je kunt inzetten op integratie en interculturaliteit. 

Klaslokaal op basisschool

Leraar in de klas

Toon aandacht voor de culturen van je leerlingen. Geef hen de kans om er iets over te vertellen. Ga na of ook andere leerlingen een grootvader of overgrootmoeder hebben die ooit vanuit een ander land verhuisde naar België. Hoeveel talen en culturen leerden we al kennen op school, door op reis te gaan, in onze straat, stad ...

 

Vraag na het suikerfeest, kerstfeest ... hoe het geweest is aan de leerlingen in de klas. Zo leren ze elkaars typische feestdagen ook kennen. Breng andere culturen binnen in je lessen. Bij de talen is 'identiteit in diversiteit' zelfs een belangrijke leerplancomponent.

Hulp bij groepsprojecten

Co-teacher of ondersteuner in de klas

Vraag naar gewoonten en gebruiken in het thuisland van de (groot)ouders. Toon interesse en vertel hoe het bij ons gaat, want soms zijn onze gebruiken en gewoonten echt moeilijke codes om te kraken als je hier nog maar net woont.

Bijles sessie

Individuele ondersteuning

Ga na waarom leerlingen zich in de sociale omgang soms anders gedragen. Leg rustig uit hoe het bij ons gaat. Vraag nu en dan wat ze vreemd vinden aan de mensen in hun nieuwe omgeving en wat ze er cool aan vinden. Vraag naar welke gebruiken ze missen ... Vraag naar hun feesten en gebruiken. Het is belangrijk dat leerlingen die zaken ergens kwijt kunnen waar ze zich veilig voelen en geen schrik hebben uitgelachen te worden.

bottom of page