top of page
Tips taalgericht vakonderwijs (TVO)

Taalgericht vakonderwijs, taalontwikkelend, taalrijk of taalgericht lesgeven ... veel begrippen die leraren aanmoedigen om ook binnen niet-taalvakken taalbewust met de leerlingen aan de slag te gaan. Die manier van lesgeven, steunt op drie pijlers: context scheppen, interactie stimuleren en taalondersteuning voorzien. Tal van kijkwijzers en tools geven aan hoe we dat kunnen doen. 

TVO in de hele school aanmoedigen kan voor veel leerlingen echt het verschil maken. Er is een heel interessante tool TVO van Katholiek Onderwijs Vlaanderen met veel info, hulp en vooral concrete tips over hoe je het kunt aanpakken.  

Klaslokaal op basisschool

Leraar in de klas

Zoek in de documenten naar tips over TVO en bekijk wat je al toepast, nog kunt toepassen en wat voor jou niet relevant is. Stel met collega's een actieplan op en schep context voor je leerlingen, stimuleer interactie en bied taalondersteuning aan wie dat nodig heeft. Wees je als leraar vooral bewust op de impact van de taalvaardigheid van de leerlingen op hoe toegankelijk je leerinhouden voor hen zijn.

Hulp bij groepsprojecten

Co-teacher of ondersteuner in de klas

Geef talige ondersteuning als je merkt dat taal het struikelblok is om een opdracht uit te voeren of om bepaalde leerinhouden te verwerven.

Bijles sessie

Individuele ondersteuning

Geef door aan de leraar wat je leerling moeilijk vindt en zoek samen met de leraar naar oplossingen om moeilijkere delen toegankelijker te maken voor meer leerlingen. 

Stimuleer de leerling om de nieuw verworven inzichten onder woorden te brengen, opdrachten opnieuw te maken en help de leerling door interactie om de woordenschat te verwerven die hij nodig heeft om de lessen te volgen. Spreek over de lessen die komen zodat de leerling het taalaanbod al een stukje verwierf voor de les eraan komt.

bottom of page